ouders,  top berichten

De enorme impact van narcistische ouders

opgroeien met narcistische ouders

Als je bent opgegroeid met narcistische ouders, kan ik het mij voorstellen dat dit niet altijd gemakkelijk is geweest, of misschien nog wel steeds. Maar je kunt er niks aan doen. Waarschijnlijk was jij het doelwit, jij was degene die alles verkeerd deed. Jij was altijd de schuldige van dit alles, hierdoor had of hebt je weinig zelfvertrouwen gekregen. Het kon zijn dat je een narcistische vader, moeder of zelfs beide ouders had/hebt. Hierdoor had je last van kritisch naar jezelf te zijn. Angstgevoelens te creëren. Je wordt geboren in een gezin en je weet niet beter. Werd jij ook verteld dat je ouders gelijk hadden, en mocht tegenspreken was geen optie.

zelfliefde

Ieder mens schuilt wel een narcist. Ieder mens heeft wel zelfliefde en dat is ook wel normaal. Narcist is een vorm van zelfliefde. Maar het kan ook in het extreme gaan. Het kan ook te egoïstisch zijn. Narcisme heeft heb je in verschillende vormen. Verborgen narcisme en de open narcist. Je hebt ze in verschillende mate. Narcisme kan zich uiten in een ziekelijke vorm. Mensen
met narcisme leven alleen voor zichzelf. Ze kennen geen empathie voor anderen, ze zullen gaan manipuleren om te krijgen wat ze graag willen. Ze houden van aandacht en liefde te ontvangen, maar ze zullen nauwelijks gaan weggeven. Zolang de narcist op een voetstuk geplaatst zal worden is er niks aan de hand. De narcist wil laten zien dat ze beter zijn dan de rest. Ze staan graag in de spotlights. Voor deze mensen is het dan ook moeilijk om relaties te onderhouden. Dat relaties kapot gaan zal nooit aan de narcist liggen.

De narcistische ouder(s)

Jou gezin zag er voor de buitenwereld heel normaal uit. Maar binnen het gezin leek liegen en bedriegen normaal, maar ook mentale en fysiek, of emotioneel misbruik. Veel kinderen van narcistische ouders zitten met vraagtekens. Ze weten binnen het gezin dingen gebeurde die niet normaal waren. Zoals verwaarlozing, gebrek aan structuur, emotionele verstrikking, en zelfs mishandelingen. Een narcistische ouder vindt zichzelf nu eenmaal belangrijker, de rest interesseert ze niet. Hierdoor kan er minder om het kind geven, en niet de juiste aandacht. Vele narcistische ouders hebben in hun jeugd ook te maken gehad met een narcistische ouder(s).

veel eisen

De narcistische ouder eist wel veel van het kind op, vooral als het om aandacht en verzorging gaat. De ouders hebben nu eenmaal altijd gelijk. Het kind hoort het aandacht en liefde van de ouders te krijgen. Omdat de narcist geen emphatie kent richting het kind komt verwaarlozing voor. Omdat de narcist weinig zelfvertrouwen heeft, zullen ze hun kind en anderen in hun omgeving gebruiken om hun fantasiewereld waarin ze leven in stand te houden. Er is geen veilige leefsituatie. Een narcistische ouder zal niet van het kind houden. Als er binnen het gezin meerdere kinderen zijn, heb je grote kans op dat er een het lievelingetje is. Dit kind zal alles voor elkaar krijgen wat ie wil, en zal niet verwaarloosd worden.

geen zelfvertrouwen

Een kind die opgroeit met een narcistische ouders heeft in zijn jeugdjaren alle ballen hoog moeten houden. Een kind loopt hierdoor een traumatische ervaring op. Waardoor het juist op latere leeftijd zich niet veilig voelt op deze wereld. Een kind hoort dan ook in een liefdevol gezin op te groeien. Omdat het kind een traumatische wereld is opgegroeid, heeft het kind ook nooit geleerd om voor zichzelf op te komen. En is heel erg onzeker. En heeft moeite met mensen te vertrouwen.

boventoon voeren

Omdat het kind niet weet hoe ze met de situatie om moeten gaan, kunnen ze op 2 manieren reageren. Een manier is dat ze er alles aan doen om aan de wensen van de ouder te voldoen. Het kind cijfert zich dan ook volledig weg. En omdat het niet geleerd heeft volledig zichzelf te kunnen zijn. Weten ze er niet mee om te gaan. Omdat deze groep kinderen erg onzeker is, en hebben ze op latere leeftijd een breekbare persoonlijkheid. Ze zijn opgevoed doordat ze niet goed genoeg waren. Daardoor zijn ze angstig. Veel van deze groep zullen niet breken met hun ouders, ze willen afhankelijk blijven. Narcisme blijft de boventoon voeren, en lang in de situatie blijven
hangen. Waardoor het opbouwen van relaties bemoeilijkt wordt. Grote kans dat ze narcisme gaan ontwikkelen.

afzetten

De tweede manier is dat het kind zich zal gaan afzetten tegen de ouders, de ouders geven toch geen aandacht en liefde, wat het nodig heeft. Doordat de ouders alleen met zichzelf bezig waren. Het enige wat ze hebben, wordt er zelf liefde gecreëerd, die veel lijkt op die van de ouders. Ze leven in een fantastische wereld en maken zichzelf belangrijk. Niemand anders kan dit doen. Omdat ze dit vanuit huis hebben meegekregen. Houden ze alleen van zichzelf. Ook hier bestaat de kans op latere leeftijd narcist te worden. Ze zijn niet in staat om emotionele relaties te onderhouden.

ontwikkeling


Het is niet altijd zo dat een kind zich gaat ontwikkelen tot een narcist, vaak realiseren kinderen op latere leeftijd pas echt in wat voor ongezonde situaties ze hebben gezeten. Dit heeft gevolgen tot hun ontwikkeling. Door het te lezen van informatie of van horen zeggen. Vaak zie je ook wel pesters onder deze kinderen.

herkenbare punten

Kenmerken van narcistische ouders:

 • Het kind moet altijd aan de emotionele verwachtingen van de ouders worden voldaan.
 • Er wordt heel veel negatief commentaar op ze gegeven
 • Ze worden bekritiseerd en gekleineerd
 • Ouders worden besteedde alleen aandacht als ze iets van ze nodig hadden
 • De gevoelens kan een kind niet uiten bij de ouders
 • Het kind kreeg de schuld van alles
 • Van het kind werd werd verwacht dat ze voor de ouders klaar staan
 • Ouders toonde geen interesse in het kind
 • Ouders werden boos op het kind als ze niet aan de verwachtingen voldoen
 • Het kind deed nooit wat goeds in de ogen van de ouders
 • Ouders konden niet tegen kritiek van het kind.
 • Ouders deden er alles aan om het kind te chanteren om iets voor elkaar te krijgen
 • Ouders luisterde nooit, en hebben nooit interesse in het verhaal waar het kind mee thuis komt.
 • Voor andermans mening stonden ouders nooit voor open
 • Vaak zijn kinderen fysiek en/of mentaal mishandeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *