kenmerken,  top berichten

Hoe herken je een verborgen narcist ?

traumatische ervaring

Deze vorm van narcisme heeft in de jeugdjaren een traumatische ervaring meegemaakt, het kan ook zo zijn dat het familiar is. Maar dat geldt ook voor de open narcist.

onzeker

De gemene deler tussen de open en de verborgen narcist is dat eigen belang altijd voorop staat. De verborgen narcist is introvert. zijn egocentrisch ingesteld. De verborgen narcist is erg onzeker, en komt dan ook verlegen over in gezelschap.

schuldgevoel

De verborgen narcist praat jou graag een schuldgevoel aan. Als je ze confronteert met hun rare gedrag of als er sprake is van een conflict, manipuleren ze de situatie zodanig en op zo’n overtuigende manier zo dat jij je er een schuldgevoel aan over houdt. Je zult zelfs verantwoorden voor iets wat je niet hebt gedaan. Zij liegen en bedriegen, omdat ze geen respect
hebben voor anderen. Ze doen er alles aan om zichzelf beter, krachtiger en meer bewonderd te laten voelen en dit is altijd ten koste van de goedheid van degene die dichtbij hen staat.

liefdevol over

De verborgen narcist is erg materialistisch ingesteld, en vaak ook jaloers op wat anderen hebben. Ze zullen het altijd zo zeggen dat anderen jaloers zijn op hun spullen en kwaliteiten. Ze zijn erg goed in het slachtoffer te spelen, en zullen met ongelooflijke verhalen komen hoe ze benadeeld ze zijn in het leven. Dat juist anderen hen niet begrijpen en misbruik maken van hun
gulheid en vriendelijkheid. Ze vertellen het dan ook zo, hoe integer, liefdevol en loyaal ze zijn. Als je in het bezit bent van mooie kwaliteiten dan hoef je die niet aan anderen te verkondigen, je zult deze kwaliteiten dan ook wel uitstralen.

hooggevoelig

Ze zeggen juist dat ze hooggevoelig zijn, maar geldt alleen om ze er beter door willen zijn. Ze zijn erg gevoelig voor kritiek en reageren hierop met een woede uitbarstingen. Maar ondertussen leveren ze veel kritiek op jou. Jij bent altijd boos, jij veranderd toch nooit. Jij bent toch in hun ogen die alles heeft gedaan.

spiegelt

De verborgen narcist spiegelt al jouw goede eigenschappen, waardoor jij denkt dat het een geweldig persoon is. Jij voelt een “bijzondere” band hebt met de narcist, omdat het lijkt dat jullie veel gelijkenissen hebben. Maar ondanks jou goede eigenschappen, projecteren ze al hun slechte eigenschappen en tekortkomingen op jou. Hierdoor denk jij, dat jij de dingen verkeerd ziet en jij de boosdoener bent. Ze tonen geen enkel begrip naar jou toe. En ze laten aan jou zien dat jij de schuldige bent, en zij zijn nl nooit de schuldige van dit alles. Dit zullen ze dan ook nooit onder ogen zien.

emoties

Het emotionele deel van hun zelf is onderontwikkeld. Ze begrijpen totaal niet waarom jij zo ongelukkig bent in jullie relatie. Ze weten niet om te gaan met hun eigen emoties of die van anderen. Ze beschouwen jou emoties als aanval op hun eigen ik.

koppig

Ze zijn vastberaden en koppig. Ze zullen er alles aan doen om jou te manipuleren, zodat zij hun zin krijgen. Door hun koppige houding, zullen ze nooit berouw of empathie vertonen. Ze zullen nooit hun excuses aanbieden.

geniep

Hun woorden komen niet overeen met hun daden. De verborgen narcist doet alles in het geniep, niemand heeft dit dan ook door. Ze zijn niet eerlijk. De buitenwereld merkt hier dan ook niks van. Zodat het “slachtoffer” de dader zal zijn.

herkenbare punten

Hoe herken je de verborgen narcist ?

 • Het gevoel dat er iets mis is in de relatie, met deze persoon, waar je niet precies de vinger op
  kunt leggen
 • Stijfkoppigheid, ze zullen nooit hun excuses aanbieden, en als het doen dan hebben ze iets van
  je nodig.
 • Kunnen ze je schuldig laten voelen, ook over zaken die jou schuld zijn
 • Altijd draait het om hen
 • De perfecte leugenaars, charmant en meesters in manipuleren
 • Ze spelen vaak verschillende rollen in verschillende omstandigheden
 • Projecteren van onzekerheden en gebreken, ze doen alsof ze dit in jou zien
 • Enorm gevoelig voor opbouwende kritiek, en kunnen daar erg heftig op reageren
 • Problematiek in intieme relaties
 • Voelen niet of nauwelijks spijt
 • Het ligt nooit aan zichzelf, maar altijd aan een ander
 • Materialistisch ingesteld
 • Enorme gebrek aan emphatie
 • Kruipen gauw in de slachtofferrol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *